Aki valaha ékszerkészítésre, kézműveskedésre adta a fejét, az tudja, milyen sokféle alapanyag és technika létezik.

Immár 10 éve, hogy elkészítettem életem első sujtás zsinóros ékszerét. Akkor még nagyon kevés helyen lehetett igazán jó minőségű zsinórt beszerezni.

Ma már, ennyi év tapasztalat után azt vallom, a legjobbak ebben az olaszok. Egy valóban kiváló minőségű zsinórról beszélünk, amely csodálatos színpalettával örvendezteti meg a sujtás technika szerelmeseit.

Ez egy 3 mm szélességű, lapos zsinór, melyet varrással rögzítünk a kövek, kristályok, gyöngyök köré.

sujtás zsinór ékszer technika elemei
sujtás zsinór ékszer gyöngyök és kristályok

Mivel a zsinór vége könnyen foszlik, így ebben a technikában mindig “el kell rejtenünk a zsinór végét” a munka fonákján, majd ezt a részt egy aprólékosan kiszabott, az ékszer formájához tökéletesen passzoló bőrrel fedjük le.

Sajnos vannak, akik csupán ragasztással illesztik össze a különböző elemeket, melynek tartóssága így nagyban megkérdőjelezhető. A sujtás technika alapja minden esetben a varrás kell, legyen. Csakis így készíthető tartós, esztétikus ékszer.

A másik rendkívül fontos összetevő a kristály. Természetesen a Kínai kristály nem maradhat le a listáról, de gondolom, mondanom sem kell, hogy ezek minősége meg sem közelíti a Swarovski által gyártott kristályok minőségét. Persze ott vannak a Csehek, akik nem is olyan rosszak ebben, de azért ha az ember egymás mellé teszi a Cseh Preciosa kristályt és a Swarovski- t, akkor egyértelműen látható a különbség.

Amit nagyon fontos leszögezni, hogy a Swarovski hobbi kristályai, vagyis azok, amelyekkel én is dolgozom, ugyanazok a kövek, amelyek a Swarovski cég által gyártott ékszerekben vannak. De a ’ruhát’ tőlem kapja, én varázsolom azzá, ami.

Egyébként ezeket a kristályokat újabban a Swarovski, PureCrystals elnevezéssel különbözteti meg, jelezve ezzel, hogy itt csupán az alapanyagról van szó, míg maga a Swarovski név az általuk készített ékszerekre vonatkozik.

Nem maradhatnak el a csodás Japán és Cseh üveggyöngyök, az ásványok, a strasszos láncok, a karikák, fém kiegészítők és tulajdonképpen bármi, ami beleilleszthető a technikába.

S hogy miért olyan csodálatos? Mert ezer arca van! Lehet hétköznapi és elegáns, vidám és visszafogott, divatos és időtálló, egyedi és “kollektív”. Személyre szabva NEKED.