Hogyan készül a sujtás ékszer?

A sújtás technika elengedhetetlen kelléke maga a sújtás zsinór.

sujtás ruhadíszítésre használt, lapos, 2- 6 mm szélességű zsinór, amelyet fonatolással állítanak elő. Eredetileg két különálló, párhuzamos fonalkötegből állt; ezek között látható volt a választóvonal. A 17. században jelent meg a magyar viseletben. Igazán népszerű a rokokó korszakában volt, amikor előszeretettel díszítettek sujtással mentéket és nadrágokat. A szó egyes idegen nyelvekben is elterjedt (pl. a francia nyelvben a soutache szó.) A Pallas nagy lexikona szerint “lapos zsinórzat, mellyel a magyar dolmányt, mentét, nadrágot kicifrázzák. Átvitt értelemben a. m. cikornya.” (Forrás: Wikipédia).
Leginkább az olaszok által gyártott zsinórokkal dolgozom, melyek színben és minőségben is talán a legkiválóbb anyagok.

Az ékszerek varrással készülnek. Minden egyes zsinórt, gyöngyöt, alkatrészt egyenként varrok fel, így alakítva ezzel a formákat.
A varráshoz speciális tű és cérna szükséges, melyek tovább biztosítják az ékszerek kiváló minőségét, hosszú élettartamát.

A zsinórok mellett a másik fontos alkotó elem a kristályok, gyöngyök, láncok és megannyi apró kincs összessége, melyek közül a kedvenceim a Swarovski által készített kristályok. Többnyire ez a fő kiindulási pont az ékszereknél. A kristály színe és formája a legmeghatározóbb egy ékszer születésénél. Természetesen szívesen használok ásványokat, csodálatos üveggyöngyöket, kagylókat, vagy akár termésből készített gyöngyöket, ’köveket’ is. Az ékszerek hátulja pedig valódi, minőségi marhabőrrel fedett, mely tökéletesen bőrbarát.

sujtás zsinór ékszer technika elemei
csillapapp egyedi sújtás ékszer

Mindig arra törekszem, hogy egyedi, időtálló alkotások szülessenek, minőségükben is kifogástalanok.

Szeretném megmutatni, hogy ugyanabból az anyagból mennyire különböző ékszerek formálódhatnak, s nem csupán ékszerek, hanem valami olyan harmónia, amelyben mi nők megtalálhatjuk önmagunkat és viselhetjük magunkon, mint egyfajta önkifejezés.

Nem ragaszkodom sem a hagyományokhoz, sem a modern letisztultsághoz — a harmóniára törekszem minden egyes szín- és formaválasztással.

Ebben a videóban meg is nézheted, hogyan készül el egy sujtás ékszer: